Winning Ugly 1

                                            
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@xmsnet.nl
 
 
 
WINNING UGLY
 
Dit is de titel van het boekje "Winning Ugly", geschreven door  Brad Gilbert, ooit coach van Andre Agassie, en voormalig nr 5 van de wereld. (volgens hemzelf niet door zijn tennis- maar door zijn denktalent!) Het gaat over de psychologische aspecten die bij een  tenniswedstrijd komen kijken, en ik vind het zo'n goed en onderhoudend boek, dat ik een uittrekseltje ervan jullie niet wil onthouden! Het is o.a. op internet te krijgen bij : www.amazon.com
 
Vooral op clubniveau zijn veel spelers "Braindead" zoals hij het noemt. Wat voor toppers geldt, geldt dus dubbel en dwars voor ons, gewone stervelingen!
"Ik tennis voor mijn plezier, niet om te winnen" hoor je vaak. Brad zegt echter dat je het plezier alleen maar vergroot door wat vaker te winnen, en wie geeft hem ongelijk. Je zal  merken dat, door meer na te denken over je sport je betrokkenheid, en dus plezier nog groter wordt. Voor het geval je toch blijft verliezen, zoals ik, vanaf nu weet je dan hoe dat komt..... 
 
Een selectie maken uit dit boekje vol met nuttige en vaak humoristische informatie is heel moeilijk, maar ik zal het op "wedstrijdvolgorde" proberen te doen. 
 
Allereerst de voorbereiding.
Het vergaren van informatie. Als je degene kent tegen wie je speelt, kun je je mentaal voorbereiden.
Ga na, schrijf evt op, wat zijn zwakke en sterke punten zijn, hoe hij reageert bij bepaalde situaties, ook onder druk. Probeer een „plan“ te maken:
 
*Hoe kan ik mijn sterke slag gebruiken tegen zijn zwakke? 
*Hoe houd ik mijn tegenstander weg van mijn zwakke kant?, dus: 
*Wat wil ik laten gebeuren, en wat wil ik voorkomen dat er gebeurt?
 
Als je je tegenstander niet kent, wat natuurlijk vaak voorkomt, moet je je eerste informatie tijdens het inslaan zien te krijgen, let dus niet alleen op je eigen slag, wat de meesten doen, maar test je opponent op allerlei slagen uit! Wat vindt hij fijn en wat juist niet? Kort, lang, hard, zacht, hoog, laag, forehand, backhand, topspin, slice, enfin je ziet het, begin pas met de match als je je hersens ook opgewarmd zijn ! 
 
Een gouden Gilbert regel: De mooiste slagen tijdens de warming-up, zijn de lelijkste onder druk! Wees niet gauw onder de indruk (pas na de wedstrijd ). Kijk naar de kleine onvolkomenheden.
 
Het inslaan
Als eerste: „volley to volley“, vlak achter het net. Bijna nooit begint men hiermee. Je warmt de spieren rustiger op, en je oog-arm functie wordt wakker! Dan: diepe, rustige „groundstrokes“, om er gelijk aan te wennen diep te spelen, een goede gewoonte, en is beter als je zenuwachtig bent, dan korte balletjes.
Loop om je goede kant heen, oefen je zwakke! Dan „overheads“, voor je overhead zelf, en om je service-balans wat op te warmen.
Als laatste de service, eerst alleen het opgooien! Gooi en vang zonder je voeten te verplaatsen. 
Dan, in heel rustig tempo, links en rechts je service oefenen. Als je tegenstander serveert, vang de bal niet op,maar oefen je service return. Het zal wellicht je eerste slag zijn,dus probeer hem eerst even. 
 
Voor zenuwachtigheid heeft Brad het volgende klaarliggen:
 
*Adem diep en langzaam.
*Intensiveer je voetenwerk, dans op je tenen! Het maskeert ook vermoeidheid.
*Zing een liedje .
*Denk aan andere dingen.
*Lees het merk van de bal die op je af komt tijdens inspelen. 
*Tijdens de match steeds aan je „Game-plan“ denken, het leidt je af van je zenuwen
Terug naar boven