Winning Ugly 2

                                            
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@xmsnet.nl
 
 
 
WINNING UGLY (2)
 
 
OK, we zijn ingespeeld en het wordt tijd voor de loting. Zoals je weet, als je die wint kun je kiezen : service  of  kant.
Als er weerelementen in het spel zijn, kies dan voor een kant, en wel:
*Zon in de rug, of 
*Wind tegen.
 
Met meewind sla je eerder uit, wacht maar even tot je meer bent ingespeeld. Als je tegenstander dan met meewind ook nog eerst wil serveren, weet je zeker dat hij "braindead" is! 
Als het weer niet meespeelt, laat je de tegenstander het eerst serveren. Tenzij je een service kanon tegenover je hebt, maar die kans is bij ons vrij klein. De service is een komplekse beweging, bewaar die tot je nog meer opgewarmd bent! Ten tweede psychologie: het is toch fijn als je met een break begint, de kans hierop is nu het grootst. Als het niet lukt, nog niks aan de hand, hij heeft gewoon zijn service gehouden. Als het wel lukt en jij houdt je service, komt hij al gelijk onder druk en mensen onder druk maken fouten, dus kans op 3-0! Mooi scenario.
 
Dan begint de wedstrijd
Speel de eerste paar games ingehouden, maak geen onnodige fouten. Serveer in, en naar hun zwakke kant. Ga niet voor aces. Je zal verrast zijn wat er gebeurt, als je je eerste services alleen maar in slaat. Test je opponent echter wel even uit. Als je bijvoorbeeld met 40-0 voor staat, ga even naar het net, niet forceren, maar als de kans er is. Hij staat toch al onder druk. 
Begin als een Ivan Lendl, op 70% van je tempo, warm je nog meer op, kom in de match. Probeer je tegenstander juist niet te imponeren. Lendl leek heel bespeelbaar, zand in de ogen! In de 5e game verpulverde hij de ballen. Ingespeeld. Als een topper zo begint, waarom wij dan niet? 
 
Na een eerste gewonnen game is het "poeh poeh, dat zit er op", om vervolgens gelijk met 40-0 achter te komen. Juist dan scherp blijven. Gebruik vooral de eerste pauze tussen de games om te denken, wat wist je ook weer van hem, wat was je plan, en wat heb ik bijvoorbeeld op de laatste tennisles geleerd? Het kan nu nog voordat er dramatische dingen zijn gebeurd. Veel (intelligente) mensen zitten als koeien, die aan een zoutblok likken, langs de kant, met niets in hun hoofd! 
 
Wat is de cijfercombinatie van het slot? 
Bij weinig voorinformatie over iemand, kijk naar iemand onder druk. Druk is de ultieme leugendetector. Men wil de moeilijke slagen ontwijken! Als hij een verdachte backhand heeft, zal hij er omheen willen lopen. Dus zorg dat hij dat niet kan, bijvoorbeeld door eerst een bal wijd op de forehand spelen, daarna op de backhand. Te ver om er omheen te lopen, dus hij moet hem slaan! Analyseer dus continu, juist hoe iemand onder druk handelt.  
Let op kleine "unforced errors", vaak zijn de zwakheden onopvallend, maar wel volgens een vast patroon! Dus dat korte balletje op zijn forehand, waar hij zich in verslikt, moet bij jou een belletje doen rinkelen. Gebruik die informatie, herhaal dat balletje nog eens! Doe echter ook aan zelfanalyse, wat zijn jou zwakke plekken? 
 
Laat een vriend -of tennisleraar- jou spel analyseren, laat hen bijhouden hoeveel dubbelfouten, onnodige fouten en winners je gemaakt hebt. Overleg met hen waar  je kwetsbaar bent,en hoe zij jou zouden trachten te verslaan. 
 
Hoe je het spel van je tegenstander kapot kan maken.
Eerst het slechte nieuws: op sommige dagen lukt gewoon niets, wat je ook doet. Je wordt aangevallen op je zwakke punt, en je kunt gewoon niets terug doen. 
 
Dan het goede nieuws: meestal is er een manier om te winnen. Met een bepaalde vooronderstelling de wedstrijd ingaan is verkeerd. Als je verwacht te winnen, verlies je. Als je verwacht te verliezen, ook! Verlies of winst ligt niet aan je opponent, maar meestal aan jou. Hierna noem ik een aantal typen spelers, situaties, of slagen op, die je hoofdpijn kunnen bezorgen: 
 
De baselinespeler (retriever) 
De speler met snelheid. 
De aanval op je backhand.
Service-returner. 
De serve-volley speler. 
De zwakke service. 
De linkerhand serveerder.   
De harde service
De baselinespeler
 
Je kent ze wel, die figuren, ze hebben geen bijzondere wapens. Geen hoog tempo, geen grote hoeken, geen diepte, geen spin, eigenlijk niks. Ze brengen alles terug en maken je er helemaal gek mee. Getrouwd met de baseline en blijven er de hele dag zitten.
 
Een variatie hierop is de "moonballer", die je continu hoog over het net met ballen bestookt, die tot schouderhoogte opstuiten. Ze hypnotiseren je. Na een tijdje kun je niet meer nadenken. Als je gauw gefrustreerd bent, een ideaal wapen, na een tijdje wil je alleen nog maar van de baan af, en iets tegen de hoofdpijn innemen. 
 
Vooral op clubniveau zijn ze te vinden, de "retrievers" (terugtrekkers), daarom is wat hierna komt voor een ieder belangrijk. 
 
Waarom verlies je van een baseliner?
Omdat je het verkeerde plan van aanpak hebt. Naarmate er meer ballen terug komen, kruipt de frustratie erin. Je wordt ongeduldig. Je gaat voor de betere slagen, dieper, harder, grotere hoeken. 
Tot je slagen probeert die je niet hebt, en nooit zal hebben! Dan dus die fout, aan jouw kant. 
 
 
Terug naar boven