Winning Ugly 3

                                              
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@xmsnet.nl
 
 
 
WINNING UGLY (3)
 
 
Wat te doen?
Stel je in op wat komen gaat, net als je je op een tandarts bezoek instelt. Zodra hij zegt "mond wijd open, het doet geen pijn,", ben je mentaal voorbereid om te lijden. Het kan een lange werkdag worden. De rally's gaan lang duren. Wees dus geduldig.
 
Haal ze uit hun "comfort zone". Hoe?
 
  • Ga zelf naar het net. 
Als de kans zich voordoet, of zich niet voordoet, ga naar het net, ook al is het jou spelletje niet. Bij sommige spelers hoef je het racket niet eens mee te nemen, alleen al de aanblik ervan maakt ze bang. Ze moeten ineens gaan nadenken, terwijl ze toch het liefst alleen de bal terug slaan. Laat hem jou eens bekijken, in plaats van de bal. Door overhaast terug gaan slaan, maken ze fouten. 
 
  • Haal ze naar het net.
Meestal sla je per ongeluk korte balletjes, sla ze nu eens expres, laat ze je demonstreren hoe ze ermee omgaan. Je zult verrast zijn, de meesten haten het net. 
 
  • Sla eens zachter, laat hen het tempo maken.
Ze profiteren alleen maar van jou snelheid, ze hoeven alleen hun racket ervoor te houden. Een harde bal tegen een muur, krijg je ook hard terug en de muur wint altijd! Als ze zelf moeten gaan slaan omdat de bal te langzaam is, gaan de foutjes erin sluipen. Ook de service moet je niet voluit slaan, maar sla de tweede service als eerste! 
 
De speler met snelheid.
 
Af en toe kom je ze tegen, die watervlooien, ze zijn overal, waar je de bal ook slaat. Ze proberen je te dwingen onmogelijke ballen te laten slaan. 
 
  • Laat een loper niet lopen.
Ze houden ervan om hard naar een bal te lopen en te slaan. Sla eens recht op de man, je ziet dat ze dan ineens weg van de bal moeten lopen. Dat vinden ze niet leuk. Hun succes is dat jij de fout maakt met moeilijke ballen, door hen als doel te nemen, hoef je die ballen niet te slaan, en je zal zien dat ze moeite hebben met retourneren. 
 
 
  • De aanval op je backhand.
Bij de meeste clubspelers is de backhand het zwakst, als je iemand treft die je niet kent, probeer dit dan ook uit. Wees geduldig, probeer er niet meer uit te halen dan erin zit. Vermijd onnodige fouten, speel de bal ten eerste gewoon terug. 
 
  • Loop om je backhand heen.
Dit is geen teken van zwakte, het mag. Als je hiermee echter te ver uit het midden komt, moet je slag wel een winner zijn.
 
  • Ga naar het net. 
Weer een kans minder om je backhand aan te vallen. Wellicht loopt je backhandvolley beter die dag. 
 
  • Val de tweede service aan.
Op clubniveau is de tweede service meestal van dien aard dat je achter de return aan kan lopen, je zet hem onder druk, en de kans op fouten is weer groter. 
 
  • Vergeet de lob niet.
Sommigen blijven volharden in slagen die maar niet lukken. Probeer dan eens andere, bijvoorbeeld de lob, die je met inspelen natuurlijk geoefend hebt. Bij voorkeur op hun backhand-zijde. Laat ze maar duizelig worden van het naar boven (en in de zon?) turen , en de overhead demonstreren. 
 
  • De service en return
De service wordt vaak gezien als de belangrijkste slag. Onterecht!
Op clubniveau komt het winnen van je servicegame in de buurt van de 50%, dus de waarde van de service is overschat. Het is echter wel de moeilijkste slag om te leren. Conclusie: Besteed je tijd aan iets anders, en wel de servicereturn.  Makkelijker, dus sneller te leren. Kijk naar de profs. Andre Agassie kreeg tegen Ivan Ivanisevic in de Wimbledonfinale van 1992 maar liefst 37 aces te verwerken, en toch won hij. Alleen vanwege zijn return, waar hij een monster in is. Waarom is de servicereturn zo effectief? Je verandert de aanval  van de serveerder gelijk in een tegenaanval. Dus: voordat je service eindelijk een wapen is, oefen je return, als je opponent de service oefent. 
 
 
Terug naar boven