Winning Ugly 4

                                             
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@gmail.com
 
 
 
WINNING UGLY (4)
 
 
Wat bij een service-volleyspeler te doen...
 
* Blijf naar de bal kijken.
Een natuurlijke reactie als iemand naar het net komt, is naar je aanvaller te kijken. Maar niet hij komt over het net, de bal wel! Wen eraan al naar de bal te gaan kijken als hij nog in de doos zit. Als iemand af en toe naar het net komt, is de verleiding groter dan bij een notoire “serve-volley” speler. Alleen de bal is belangrijk! 
 
* Sla zacht terug. Om twee redenen: 
1: Je (tweede) natuurlijke reactie is: gehaast en hard terug slaan. Een fout ligt dus weer vlak om de hoek. 
2: Een harde return is weer simpeler voor je opponent: hij hoeft zijn racket er maar voor te houden. Een zachte, dalende bal (liefst met topspin) is moeilijker te behappen aan het net. Hij moet de bal diep oplepelen (omhoog spelen) en kan niet hard terugslaan. 
 
* Richt op je opponent. 
Je opties kunnen beperkt zijn als het net "gedekt" is. Men verwacht niet gauw een bal recht terug, het gevolg is vaak een schrikreactie, waarbij ook een bal die uit was gegaan geretourneerd wordt. Het wordt niet meer als onsportief ervaren, hoewel het natuurlijk niet leuk is met een Babolat stempel op je voorhoofd  rond te lopen als er nog andere gaatjes te vinden zijn..... 
 
* Return de service cross-court.
Waarom: een bal  gaat minder gauw uit (de diagonaal is de langste lijn in het veld) en de bal gaat over het laagste net-deel. Het hoogteverschil tussen het midden van het net en de zijkant is niet minder dan 15 centimeter. Ook moet je tegenstander langs de lijn terugslaan, eerder fout. Dus: minder net, meer veld . 
 
* Probeer eens een return lob.
Op clubniveau een moeilijke, maar verrassende actie. Het houdt hem wellicht wat meer achterin, en vooral bij een lob op de backhand verslikt hij zich gauw . 
 
Deze tactieken werken. De games gaan echter snel en de kans is groot dat je geagiteerd raakt als je "vijand" snel achter elkaar punten maakt. Blijf dan juist kalm, niet wild worden, maar met je voorgenomen tactiek hem gevarieerde slagen laten maken. 
 
De zwakke service.
 
Wat betreft je eigen service: als je tweede service slecht is, dus vaak opgegeten wordt door je opponent, rest er maar een ding, haal iets van je eerste service af, om hem safer te maken, dus meer gericht en minder hard. Wat betreft een zwakke service van je tegenstander:(de nerve-serve): de verleiding is groot om er meteen in te hakken. Kans op fouten. Wat wel te doen: 
 
*Ga meer naar voren staan.
 
*Blijf actief! Hoe makkelijker de bal, hoe luier de speler, met andere woorden: men vergeet de techniek om een harde bal te slaan. Je denkt: „hé, een makkie, take a break“! 
Het eerst blijkt het uit je voetenwerk. Begin al met "dansen" voor de bal wordt opgegooid! Concentreer je, júist als er een zwakke bal aankomt! 
 
*Verkort je grip en backswing. Meer controle en voorkomt een te harde slag bij een verleidelijk zwakke bal. 
 
*Sla met je racket, niet met je ego! Als je een zwakke bal verwacht, onderdruk dan de neiging om de bal te vermorzelen en blijf denken. Dit geldt voor alle "prooiballen". Kracht is altijd minder belangrijk dan plaatsing, dus beheersing en plaats terug naar de zwakke zijde. 
 
De service van een "lefty" (linkshandige).
Een lefty heeft twee voordelen: één in jouw hoofd en één op de baan. Op de baan: op de linkerhelft kan hij wellicht de game beslissen door een spin-serve op je backhand te geven. Remedie: Ga ver naar links staan, zodat je hem dwingt op je forehand te serveren. 
Dit is niet zijn routine, kans op fouten. Door steeds van positie te veranderen stuur je zijn planning in de war. Psychologisch voordeel van een lefty: je speelt weinig tegen ze, doe dit dus vaker als het kan. De tactieken moeten vaak "omgedraaid" worden, wat even wennen is. 
 
 
Terug naar boven