Winning Ugly 5

                                              
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@gmail.com
 
 
 
WINNING UGLY (5)
 
 
De harde service (van een "heater").
Als iemands service op een dag goed loopt, is er helaas weinig tegen in te brengen. Toch zijn er wat tips die effectief zijn: Forceer ze bv. naar de kant te serveren die ze niet willen, door positie te kiezen. Loop af en toe, terwijl ze de bal  nog aan het opgooien zijn, naar de andere kant. (zie boven).
Allemaal middelen om hem van zijn voorgenomen tactiek te brengen. Verdere tips: 
 
  • 1.Ga drie stappen terug.
Spreekt voor zich, meer tijd om te reageren. Het ziet er ook anders uit voor je tegenstander. Hij wordt uitgedaagd je met een grote hoek te passeren, weer kans op fouten.
 
  • 2.Ga drie stappen naar voren. 
Heeft meer het doel je opponent te storen, hij moet ineens gaan nadenken. Uitdaging om extra hard te slaan, dus fouten te maken! 
 
  • 3.Maak je racket korter.
Betere controle en snellere reactie mogelijk, door je racket 6-8 cm hoger te nemen. 
 
  • 4.Halveer je swing
Als dit zelfs nog teveel is, blokkeer dan alleen de bal. Je  wil vaak een harde bal ook hard terug te slaan. Agassie heeft winners door alleen maar een harde service de goede kant op te blokkeren! 
 
De zeven verborgen "Ad-points"
Een "ad-point" is bijvoorbeeld een game- of break point. Clubspelers worden vaak hier pas wakker en zijn dan alert. Verborgen “ad-points” zijn andere momenten die van beslissing kunnen zijn voor de wedstrijd. Als je ze herkent, kun je er "stiekem" gebruik van maken, terwijl je opponent nog wat slaapt. Het gaat erom dat je op die momenten extra geconcentreerd bent, geen onnodige fouten maakt. 
 
De zeven verborgen "Ad-points":
 
1.Het set-up point.
2.De set-up game.
3.De dicteer games.
4.Een voorsprong uitbouwen.
5.Voorkomen dat een match uit je vingers glipt.
6.Tiebreak tactieken.
7.Een match afmaken.
 
1.Het set-up point.
Een set-up point is het punt dat vooraf gaat aan het echte ad-point,bv. 30-30, 30-15 enz. Als je dit verliest kom je onder de druk van het ad-point, en druk verlamd: je wordt zenuwachtig als er iets op het spel staat, en een beklemmende invloed komt er op je vertrouwen en dus je slagen . Zo zie je dus het belang van het winnen van een setup point, het houdt je weg van die druk. 
 
            Regel 1: Sla de bal terug en in!
Als je met 40-0 voorstaat kun je voor je jaarlijkse ace gaan, niet met 30-30 . En 30-0 lijkt heel wat, maar zie hoeveel dubbelfouten er dan geslagen worden. Als je nu voorzichtig bent, heb je zomaar drie kansen voor je game. 
 
            Regel2: Speel met je verstand. Ga niet voor winners zonder goede aanleiding . Dat is een teken dat je er niks van begrepen hebt! Laat je tegenstander maar voor de glorie gaan en "miracle shots" maken! Dit is in principe de strategie bij alle set-up points. 
 
2.De set-up game.
De game vóór de beslissende game.  4-4 Lijkt een doodnormale stand, maar is het niet! 
Degene die de game inlevert, staat weer onder druk, hij moet de volgende game winnen, weer kans op verlamming, dus onnodige fouten. Zorg dat er een belletje gaat rinkelen bij zo'n stand, extra concentratie en houd de bal in! 
 
3.De dicteer games.
Dit zijn de eerste paar games van de tweede set. Hier heb je de kans om door te drukken bij een eerste gewonnen set, of je plekje weer terug te claimen bij verlies ervan. Stel, je hebt de eerste set gewonnen...: 
 
Regel 1: Pas op voor de Gewonde Beer!
Je tegenstander kan zich gewonnen geven, prima! Meer kans echter heb je op een "Wounded bear"  tegenover je. Je hebt hem verwond door de eerste set te winnen en een gewonde beer is gevaarlijk. 
Hun blik scherp en motivatie hoog. Ze zijn bereid te vechten aan het begin van de tweede set. Zeg tegen jezelf: door de eerste set te winnen heb ik een probleem gecreëerd: de Wounded Bear!
 
Regel 2: Word geen "Happy Camper"
Je bent opgelucht, blij en tevreden... Fout! Je hebt een vals gevoel van zekerheid. Een goeie speler krijgt juist méér honger als hij voor staat! Probeer elk gevoel van comfort te vermijden. Ja, word nerveus van elk comfortabel gevoel, blijf doorvechten, de ander doet dat immers nu ook extra! 
Probeer juist nu de deur dicht te gooien, met solide en alert spel. Velen worden na twee (weer) verloren games moedeloos. Zie je niet (te) vaak een „Wounded bear“ tegen een „happy camper“?..... 
Hetzelfde geldt aan het begin van de derde set, je bent soms zo opgelucht dat je nog leeft, dat je vergeet de eerste games van de derde je stempel te drukken! 
 
4 Een voorsprong uitbouwen.
Het is moeilijker een voorsprong te houden dan er een te krijgen. Laat na een serve break wederom een belletje rinkelen, zak niet weg. Speel extra agressief, wat niet wil zeggen: harder slaan, harder lopen, maar het betekent extra alert, wees je bewust van de situatie. Het zegt meer over de slagen, het kan ook zachter, slaan betekent, andere spin, enz. 
 
Haast je niet.
Je bent geneigd sneller te gaan spelen als je voorstaat (of achterstaat). Ook hier: haastige spoed...  een dubbelfout,  oplopen op verkeerde momenten.... Blijf dus nadenken over je plan. Vertraag ook niet, maar versnel zeker niet. Een anti-haast tactiek: kies een plek achter je, bij het hek, waar je tussen de punten door steeds even heenloopt , het aanraakt, of alleen maar even naar kijkt. 
 
Sommige toppers zijn een kei in het uitbouwen. Neem Connors, McEnroe, of Lendl. Als ze je op de grond hebben met een voet op je nek, willen ze niks liever dan hun tweede voet erbij hebben en bij twee voeten erop willen ze alleen maar gaan dansen op je nek! Ze worden alleen maar hongeriger bij een voorsprong. Daarom zijn het zulke grote kampioenen! 
 
 
Terug naar boven