Winning Ugly 6

                                             
PERSONAL TRAINING
MENTAL COACHING
TENNISTRAINING
WINTERSPORT
 
Marcel Meij
6605 NN Wijchen
06-15482619
mltmeij@gmail.com
 
 
 
WINNING UGLY (6)
 
 
Lieg tegen jezelf.
Om te voorkomen dat je het comfortabele gevoel ook maar een beetje krijgt, moet je jezelf voorliegen dat je achter staat in plaats van voor! Pep jezelf op met: "kom op nu, maak het weer goed, nu het nog kan!" Hou jezelf in de "honger-staat". Je bent geneigd meer risico's te nemen, harder te slaan. 
Blijf spelen zoals je deed (het bracht je immers op voorsprong), alleen beter! Verander niks: hou hetzelfde spel, hou hetzelfde racket, hetzelfde doorweekte shirt en handdoek! 
 
5. Voorkomen dat een match uit je vingers glipt.
Tijd om iets te veranderen! Observeer en stel de vraag: "Wie doet wat tegen wie?" 
1 Volg je wel je game-plan? Zo ja: 
2 Wat doet je tegenstander om je strategie te verslaan?
Geef niet te gauw je plan op, bij twijfel geef het nog een extra kans. Zoals eerder gezegd: haal bijvoorbeeld het (winnende) tempo uit je tegenstander. Fouten komen vaak per dozijn, en het is net als bij het uitglijden over een babane(n?)schil, voor je het weet lig je op je gat. Maak je veters eens vast, stuiter wat langer met de bal, wrijf nog eens extra in je ogen. Bij ons amateurs soms als onsportief ervaren, maar let maar eens op een prof die achter staat! Grijp ook eens in je tas, nieuw racket, schoon shirt, polsbandje, sokken, noem het maar op. 
 
Het tijdstip van tactiek veranderen is verschillend. Als het spannend is, wacht je ermee, als je snel op achterstand komt, moet je eerder iets doen. Vaak na een verloren set en een break achter. Wat te veranderen? Alles is mogelijk.
Als je een baselijner bent, ga naar het net.
Als je steeds op je tweede service gepakt wordt, zorg dat je eerste safer wordt.
Als je steeds gepasseerd wordt aan het net, verbeter je approach shot, of blijf wat meer achter. 
Als je backhand met succes aangevallen wordt, maak je hier minder kwetsbaar, zie eerder.
 
6.Tiebreak tactieken.
Beschouw de tie break niet als een verlenging van een set, maar als een complete mini-set, met alle eigenschappen. Het gaat alleen een stuk sneller, glij er dus niet ongemerkt in, maar geef extra aandacht aan het tempo. Haast je niet, wees geduldig, wacht je kans op een winner rustig af. De eerste twee punten zijn weer dicteer-punten, als je die wint, komt je opponent meteen onder druk. Maak dus vooral hier geen fouten, laat de ander maar , onder druk,  mooie, moeilijke slagen (en dus fouten) maken. Gebruik dezelfde tactiek als die je naar de tiebreak hebben gebracht. Ook weer aandacht voor de set-up punten, bv. 5-3, geen domme fouten. 
 
7. Een match afmaken.
Dit is een delicaat moment voor iedereen, die de kans ervoor heeft. De beloning is bekend, de gevaren niet! Twee houdingen kan je hebben: 
Het gevoel dat je klus bijna geklaard is, dat je er bijna bent, of de angst dat je niet in staat bent het af te maken. 
 
Gevaarlijker is echter wat er aan de andere kant van het net gebeurt, bij degene die op het punt staat  te verliezen. Denk aan de gewonde beer, bereid je erop voor dat hij het beste tennis gaat spelen! Onthoud dat een vis altijd het hardst vecht als je hem vlak bij de boot hebt. Ga weer hevig liegen tegen jezelf, zeg dat jij degene in moeilijkheden bent! 
Bij zenuwen:  denk aan je tempo, ademhaling en voetenwerk, zie eerder. 
Zorg zo dat je geen domme slagen maakt, geen gratis punten weggeeft. 
Geef aan liefdadigheid, maar niet aan je tegenstander!
 
Als je al het voorgaande leest,zul je bij jezelf denken: eigenlijk moet ik altijd opletten, elk punt is belangrijk. Dat klopt ook! Het gaat er hier om dat je de momenten ontdekt, waar je "ongemerkt" kan scoren, omdat je de dynamiek van een partij herkent. Je zou het "concentratie-management" kunnen noemen. Vooral bij recreatie spelers is het herkennen van de verborgen punten belangrijk en onderschat. 
 
Repareer je slagen
Dit schrijven is niet bedoeld om je techniek bij te brengen, daarvoor moet je bij je tennisleraar zijn. Hier zijn alleen wat tips wanneer tijdens een wedstrijd een bepaalde slag je in de steek laat.
 
De falende forehand 
Bij de meeste clubspelers is de forehand het sterkst (of het minst zwak). 
Als deze je dan ook nog in de steek laat, wat dan? Hoogst waarschijnlijk is de timing verkeerd. 
Probeer onmiddellijk je achterzwaai eerder te beginnen.
 
Hou als regel: Bal boven het net, racket achter!
Beter te vroeg dan te laat. Timing is ook bepalend voor je voetenwerk, balans en verdere opties. De oorzaak is eerder genoemd: gebrek aan concentratie bij een makkelijke bal. Probeer juist bij een makkelijke bal (o.a. tweede service) extra te focussen, je kans op scoren is hier immers groter?
 
De Backhand Blues
Als je backhand zo slecht wordt dat je er al om heen loopt als je een handdoek opraapt, is het tijd om er iets aan te doen. Vraag eerst aan jezelf: wat wil ik met mijn backhand bereiken? Veel clubspelers willen er net iets meer mee dan ze eigenlijk kunnen, vooral onder druk!
Als je een ballenmachine tegenover je hebt, sla je ook iedere backhand keurig terug,waarom nu niet? Maak dit weer je eerste doel, over het net en in, en geen paniektennis. Als het dus even niet loopt, verlaag je verwachting. Plaatsing in plaats van kracht!
 
Je service zeurt
De meesten, vooral mannen, denken dat hun service beter is dan hij werkelijk is. Kijk eens in de spiegel: zie je daar Pete Sampras?
Je bent geen ace machine, geen kanon. Waarom is er zo vaak een dubbelfout na een ace? Omdat je na een ace denkt: "hé het werkt " Boem …..fout ….. boem …..weer  fout. Je tegenstander heeft een punt, door er alleen maar te staan! Dat is het niet waard. Vooral  als je tweede service zwak is, zet je macho eerste serve aan de kant, schakel terug van de vier naar de drie. Denk niet aan die ace, maar aan die dubbelfout die je niet wilt maken. Als het weer een beetje loopt, schakel je weer langzaam in de vier ........
 
 
Terug naar boven